Faturada Tevkifat Nedir ?

Fatura içerisinde yer alan KDV tutarının belirli bir oranının alıcı tarafından ödenmesini sağlayan kesinti yöntemidir. Böylece devlete KDV tutarının bir kısmını satıcı öderken bir kısmını da alıcı ödemiş olur.

Bir örnek verelim. Yazdırdığınız Satış Faturası Tutarınız 100 TL olsun. Bu tutara %18 oranında kdv ekleyelim. Faturanın kdv tutarı 18 TL olur. Faturanın genel toplamı ise 118 TL olur. Bu durumda satıcı olarak siz 18 TL KDV vergisini ödemekle mesul olursunuz. Bu bildiğimiz fatura senaryosudur.

İşin içerisine tevkifat oranı yerleştirdiğimizde ise durum şöyle oluyor. Örneğimizde 5/10 tevkifat oranı kullanıyoruz. 18TL olan KDV tutarınızın 5/10 kısmı (yani yarısı) 9TL eder. 9TL kısmı tevkif edilmiş olur. Tevkif edilen 9TL sizin değil alıcının ödeme sorumluluğuna geçer. Siz sadece bu faturadan kaynaklanan 9TL kısımdan mesul olursunuz. Faturanızın son durumda genel toplamı 118TL'den 109TL'ye iner. Böylece 18 TL kdv tutarının sorumluluğu yarı yarıya alıcı ve satıcı arasında paylaşılmış olur.

Oranları siz kendiniz belirleyemezsiniz. Bu konuda önceden tanımlı oranlar vardır. (5/10, 9/10 gibi) Alıcı sizden tevkifatlı bir satış faturası düzenlemenizi istiyorsa alıcıdan tevkifat oranını öğreniniz. Kendi mali müşavirinize de mutalaka danışınız.

Tevkifatlı Fatura Örneği

5/10 Tevkifatlı Fatura Örneği

Kaç çeşit tevkifat vardır ?

1- Gelir Vergisi Tevkifatı: Gelir vergisi yasasının 94. maddesinde sayılan gelir türleri üzerinden, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş oranlarda yapılan kesinti, gelir vergisi tevkifatıdır.
2- KDV Tevkifatı: KDV alacağının, kanunda belirlenmiş malların alım satımı veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV'nin, alıcılardan bazen tamamı bazen de kanunda belirlenen oranda kesinti yapılarak satıcıya değil de vergi dairesine vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.

Tevkifatlı Fatura Düzenleme ve Fatura Yazdırma...

faturaniyazdir.com servisi tevkifatlı fatura yazdırma özelliğine sahiptir. Girdiğiniz tevkifat oranına göre KDV ve fatura toplamlarını otomatik olarak hesaplar. Fatura yazdırma işleminde gerekli yerlere tevkifat oranını, tevkif edilen tutarı yazar. Kolay fatura yazdırma çözümünden siz de faydalanın. Başlamak için anasayfadaki üyelik formunu doldurun