Faturada Kuruş Yuvarlama Nasıl Yapılır ?

Ürün veya hizmetleriniz için KDV dahil fiyat veriyorsanız bu durum karşınıza daha sık çıkabilir. Bir örnek üzerinden gidelim. KDV dahil fiyatı 100 TL olan bir ürünümüz olsun. Bu ürünün KDV oranı ise %18 olsun. Fatura toplamını (KDV hariç) hesaplarsanız sonuç 84,74576 çıkacaktır. Para birimimize ait en küçük birim kuruş olduğu için kuruştan daha küçük bir gösterim söz konusu değildir. Yani, devreden olarak en fazla 2 hane kullanabiliriz. Bu durumda tutar 84,74 veya 84,75 kabul edilmelidir. Peki nasıl karar vereceğiz.

Karar verirken 2 haneden sonraki devreden haneleri incelememiz gereliyor. Kural olarak 5 den yukarı olan bir devreden rakamı bir sonraki sayıya yuvarlarız. Örnek olarak 10,556 için üçüncü devreden hane 6 olduğu için yuvarlama sonucu 10,56 olacaktır. 5 den aşağı olan bir devreden rakamı yok sayarız. Aşağı yuvarlamış oluruz. Örnek olarak 10,553 için devreden üçüncü rakam 3 olduğu için yuverlama sonucu 10,55 olacaktır. Son olarak yuvarlama yapacağımız rakam 5 ise kural biraz daha farklı işler. Çift sayıya doğru bir yuvarlama yapılır. Örnek olarak; 10,565 için ikinci devreden rakam 6 ve çift sayı olduğu için sonuç 10,56 olacaktır. Diğer bir örnekte ise; 10,555 tutarının ikinci devreden rakamı 5 ve tek sayı olduğu için en yakın çift rakam olan 6 kullanılır. Sonuç 10,56 olur.

fatura yazdırma kuruş yuvarlama

Belirli bir dönem içerisinde yapılan yuvarlama tutarları resmi muhasebe tarafında yok mu sayılacak ? Yüksek hacimde iş yapıyor ve sık sık faturalarınızda yuvarlama oluyorsa yuvarlama tutarlarını mali müşaviriniz muhtemelen muhasebeleştirecektir. Bu konuda mali müşavirinize danışınız.

Peki; piyasada bulunan ticari yazılımlar yuvarlama konusunu nasıl ele alıyor. Bazıları yukarıda söz edilen ve doğru olan yöntemi kullanırken diğer bir grup yazılım farklı sonuçlar üretebiliyor. Program içerisindeki ayarlara göre yuvarlama yapan uygulamalarda mevcut. Yuvarlamada yapılan küçük yanlışlıklar genel olarak mali müşavirler ve devlet tarafından önemsenmediği için uygulamada sorun teşkil etmeyebiliyor. Yine de doğru ve mevzuata uygun olan yöntemi kullanmak kayıtlarınızı güvenli ve açıklamabilir kılacaktır.

Fatura oluşturma, fatura yazdırma (fatura kesme) işlemlerini faturaniyazdir.com ile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. faturaniyazdir.com online fatura yazdırma çözümüdür.