e-fatura nedir. Düşünen adam resmi

E-Fatura Nedir, E-Arşiv Faturası Nedir ?

E-Fatura, faturanın kağıt(matbu) olarak değil elektronik ortamda bilgisayar ile düzenlenmesi, tüm sürecin bilgisayar ortamında takip edilmesi demektir. Ülkemizde e-fatura Gelir İdaresi Başkanlığı ve yetki verdiği entegratör firmalar ile bu firmalar üzerinden hizmet alan özel entegratörler tarafından yürütülmektedir. E-Fatura gönderimi yapabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nda kayıtlı e-fatura mükellefi olmanız gerekmektedir.

E-Fatura gönderimi yapabilmeniz için karşı taraftaki müşterinizin de e-fatura mükellefi olması gerekmektedir. Bu bir engel gibi gözükse de bir çözümü elbette var. Bu noktada e-arşiv faturası devreye giriyor. Müşteriniz e-fatura mükellefi değilse e-faturaya benzer şekilde e-arşiv faturası düzenleyebiliyorsunuz. Böylece kağıt fatura gönderiminden tamamen kurtuluyorsunuz. Eğer e-fatura mükellefi olmayan müşteriniz kağıt çıktı isterse e-arşiv faturasını yazıcıdan herhangi bir A4 kağıda çıktı alıp verebilirsiniz.

E-Fatura ile E-Arşiv Faturasının Farkı Nedir ?

E-Fatura sadece E-Fatura mükellefi olan müşterilere düzenlenir. E-Arşiv ise E-Fatura mükellefi olmayan müşterilere düzenlenir. E-Arşiv faturası kağıt fatura gibi düşünülebilir. Müşteriniz talep ederse boş bir kağıda çıktısını alıp teslim etmeniz gerekir. E-Fatura direkt olarak karşı tarafın E-Fatura kutusuna teslim olur.

Kimler E-Fatura Kullanabilir ?

İsteyen her firma/şirket e-fatura mükellefi olabilir. Şahış şirketleri, limited şirketleri, anonim şirketler kısacası başvuru yapan tüm firmalar e-fatura kullanabilir.

E-Fatura mükellefi olmak isteğe bağlı olmakla birlikte bazı koşullarda zorunludur. Örnek olarak yıllık toplam 5 milyon TL ve üzerinde tutarda satış faturası düzenleyen şirketler için e-fatura kullanımına geçiş mecburidir. Zorunluluk sadece ciro üzerinden değil sektörlere bağlı olarak değişkendir. Her yıl bu konuda düzenlemeler yapılıp daha çok şirketin e-fatura geçişi zorunlu hale getirilmektedir. Hedef tüm fatura akışının yakın gelecekte elektronik ortam üzerinden yürütülmesidir.

efatura kullanmanın avantajları

E-Fatura / E-Arşiv Kullanmanın Avantajları Nedir ?

  • Kağıt ve sarf malzemesi kullanımını ortadan kaldırdığı için doğaya verilen zararı azaltır.
  • Matbaadan fatura bastırmanız gerekmez. Bu maliyetten kurtulursunuz.
  • Yazıcı sarf malzemesi maliyetinden kurtulursunuz
  • Fatura gönderimi için posta ve kargo gibi masraflarınız olmaz.
  • Faturalarınız elektronik ortamda saklı kalır.
  • Zaman ve uğraşıdan tasarruf sağlarsınız
  • Gönderim, onay, iptal, iade gibi süreçleri bilgisayar üzerinden kolayca takip edebilirsiniz
  • Sizi müşterileriniz nezdinde daha kurumsal gösterir.
e-fatura başvurusu

Nasıl E-Fatura / E-Arşiv Mükellefi Olurum ?

Sanıldığından kolay, kısa bir işlemdir. 0850 303 0 536 numaralı telefonumuzdan ücretsiz bilgi alabilirsiniz. Dilerseniz mali müşavirinizden de bu konuda bilgi isteyebilirsiniz. Kısaca adımlar şöyle ilerlemektedir.

  • Mali müşavirinizi e-fatura mükellefi olmak istediğinize dair bilgilendiriniz
  • Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden ilgili formu doldurup başvuru yapınız
  • Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak Kamu mali mühür alınır
  • Mali mühürünüz elinize geçtikten sonra bizi arayıp aktivasyon işleminizi tamamlayabilirsiniz.
e-fatura ücretli mi

E-Fatura Kullanımı Ücretli mi?

E-Fatura mükellefi olurken herhangi bir ek ücret ödenmez. Sadece Kamu Sertifikasyon Merkezi üzerinden satın alacağınız mali mühür için bir ödeme yaparsınız. Sonrasında eğer Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan portal üzerinden gönderim ve alma işlemlerini yaparsanız bir ücret ödemezsiniz. Ancak birçok firma gelişmiş özellikler ve daha iyi arayüzler sunan yazılımlar kullanmaktadır. Entegratör veya özel entegratör firmalar tarafından sunulan bu hizmetler genelde sabit bir kullanım ücretine ek olarak fatura başına ücretlendirilmektedir. faturaniyazdir.com olarak biz ise yazılım kullanımından sabit bir ücret talep etmiyoruz. Sadece gönderim ve alım başına çok makul bir hizmet bedeli alıyoruz. Bu maliyet sizin için kağıt fatura kullanımından çok daha düşük bir gider oluşturmaktadır.

Zaten E-Fatura Mükellefi misiniz ?

faturaniyazdir.com sizin için en ekonomik ve kullanışlı faturalama çözümünü sunar. Mevcut e-fatura kutusu bilgileriniz ile kullanabilirsiniz.

Henüz E-Fatura Mükellefi Değil misiniz ?

faturaniyazdir.com kullanarak matbu(kağıt) faturanız üzerine yazıcınızdan çıktı alabilirsiniz. faturaniyazdir.com en iyi ve ekonomik fatura yazdırma çözümüdür. Devam eden süreçte dilerseniz e-fatura geçişi için bizden ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. E-Fatura geçişiniz tamamlandığında zaten kullanmakta olduğunuz faturaniyazdir.com ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı düzenleyebilirsiniz.